Saturday, January 14, 2012

Baju Kurung Pesak Gantung...

Rasa besalah sebab dah lama tak update blog...wakaka. Ok, pardon me sebab gambar yang kurang memuaskan neh. Aku tukar handphone dengan suami aku yang nyatanya camera dia sungguh tak best...huhuhuuuu...

Baju kurung pesak gantung... serius aku tatau wujudnya baju kurung jenis neh sampai la aku nampak kakak aku pakai. Cantik gak sebab dia kembang kat bahagian bawah dan nampak macam ada pinggang. Lepas googling... aku jumpa cara nak buat baju kurung neh kat sini...
http://homesolehah.blogspot.com/2008/12/nota-baju-kurung-pesak-gantung.html. Kalau nak cuba buat, buleh jek refer kat situ. Tapi bagi aku yang baru je nak berjinak2 dengan mesin jahit...(hehehe)... terpaksa la aku tanya cikgu jahit aku...ekekeke... Tu versi baju kurung pesak gantung aku...

Lepas dah siap buat, baru la aku tahu kat mana bezanya dengan baju kurung biasa tu... pesak dan kekeknya bercantum dan tergantung kat bahagian pinggang. Untuk bahagian kain, aku buat cara yang sama dengan baju kurung biasa tapi kakak aku kata lebih cantik kalau buat kain jenis lipat batik.... Huuuuu...tengah belajar la neh...wakaka....




p/s: projek crochet is otw... besar sangat sampai sakit tangan den nak kait...huhuhuuuuu

2 comments:

`Aine`Ainun* said...

salam sinngah...
mula jatuh cinta dengan crochet

Sulela said...

Aine Ainun, welcome to the club...hehehe...