Wednesday, April 6, 2011

Crochet Bullion Flower...

Pheewwww...memang mencabar betul la nak buat crochet bullion flower neh! Aku masih ikut tutorial orang yang sama...Teresa. Link untuk video dia ada kat sini... http://www.youtube.com/watch?v=eCGrDyrxkcM.

Bullion Stitch tu...kalau tak silap aku ada yang gelar jahitan ulat. Selalu orang guna untuk buat embroidery...kot. Ada juga orang yang buat jahitan kemasan leher baju kurung guna stitch neh. It's ok...I'll get myself to that very soon. Aku akan explore dunia internet neh untuk info or making it...wakaka...

Untuk versi crochet Bullion Flower neh, Teresa akan ajar kita cara mudah untuk get it done dengan menambah tapestry needle kat hook kita. Dalam gambar tu cara aku. Untuk lekatkannya aku guna tiub oksigen akuarium ikan aku...hahaha. Janji lekat. Aku dah cuba buat tanpa tapestry needle tu dan hasilnya memang menghampehkan! It's fun learning new tricks camni taw....hehehe...

Dan aku abadikan crochet bullion flower neh pada trinity hot pad aku... Cun la tu...hehehe

8 comments:

therosputih said...

memang kena lekatkan 2 jarum sekali ke kak?

Gee said...

ya Allah!! Su ni beri inspirasi betul la.. thanks anyway..
actually gee dah pernah try bunga ni ikut teresa tu la tp mcm jadi tak cantik bunganya tu yang malas.. tgk bunga Su ni punyalah cantik!! nanti bila2 free nak jugalah try lagi (hihihihi tah bila la nak try nanti ni sbb skrg ni asik mood baking & buat roti jer :p)

Gee said...

Su, dalam entry gee yg tajuk projek terbengkalai tu ada mention pasal Su.. thanks in advance yer :)

Sulela said...

'ain, yup...senang nak keluarkan benang dari hook kita tu nanti...



Gee, owwwhhh...dah penah buat ekkk. Saya pun amek masa gak nak buat sekuntum bunga tu...wakaka. Kejap2 mengeluh sampai anak lelaki saya kata..."kan dah silap"...hehehe. Gee, tak buat entry cake dan roti dalam blog keh? Boleh cilok resepi...harharhar

Saya dah masuk blog Gee. Rasa malu neh...ahahaha. Tapi senyum sampai ke telinga bila baca entry Gee. Kelakar la...;D Thanks Gee...

MamaDaniel said...

memang cun la.. :D kena plak dgn hot pad yang hijau itu.. nmpk kena ajer... :D

nampak mcm payah la kak kena guna 2 jarum.. tak susah ke?

Sulela said...

MamaDaniel,kihkihkih...cun aaaaa...

Memula tu agak susah sket la MamaDaniel, tapi once kita dah dapat cara gerakan jarum dan benang yang kita gulungkan tu, insyaAllah...senang jek. Dan hasilnya tu yang buatkan kita rasa berbaloi...hehehe. Cubalah...

mamai said...

lela rindunya aku kat kau harap kau sihat kawan....wah masih lagi dengan aktiviti kegemaran yer

Sulela said...

mamai, kau semakin sibuk sekarang ye. Dah lama tak nampak kau kat blog, kawan. Aku sihat Alhamdulillah... harap kau sekeluarga pun begitu... Aktiviti kegemaran aku dah berkembang. Hampir tak cukup masa nak bercrochet...hehehe