Tuesday, January 18, 2011

A Perrrrfectly Wonderful Tapestry Crochet Kitty Bag...

Satu lagi projek tapestry crochet yang sempat aku belajar sejak beberapa hari lepas...hehehe... Lama jugak la aku carik free pattern yang melibatkan tapestry crochet neh tapi tak banyak yang aku dapat. Sila kongsi ngan aku kalau korang tahu kat mana nak dapatkan free pattern untuk tapestry crochet ekkk...;D

I've found this wonderful pattern designed by Carol Ventura kat SINI. Semua design dia cantik gile! Terdetik jugak la hati aku ni bertanya... berapa lama masa yang dia perlukan untuk menyiapkan projek cun tak hengat tu. Siap guna banyak warna lak tuh. Salute habissss...


Meooooowwwwww....!!!!....hehehe...

17 comments:

Aisyah Helga said...

Cantiknye!! Saya kagumlah tengok! Pernah rasa nk cuba tp takut tk siap sbb byk kiraan. Rasanye kat raverly ada pattern utk Tunisian stitch ni.

sehati sejiwa said...

wowww!! comey n cute arrrr...ni nak kena masuk lam list nih..huhuhu..

MamaDaniel said...

cute.. sekali pandang macam corak kain pua kumbu sarawak... bila akak tulis meowww baru perasan itu kucing.. hehehe..

kak.. tapestry tu apa sebenarnyer ek? thanks.. :)

therosputih said...

nape eh bila tgk gambag bag kak lela buat nih, teringat sarawak...mcm corak sarawak plak...hehehe

MisFyd said...

Wow Nice work! Comel pattern kucing tu!

Ade terpikir nk cuba masa dulu2 tp tk cuba sampai habis =P
Dah tgk nih rasa geram plak nk cuba lg hehe.

amani said...

comel+cantiknye:-)


salam kenal:-)

Sulela said...

Aisyah Helga, kat ravelry memang ada tapi tak banyak huhuhuuuu. Saya kagum sangat tengok corak2 ala2 geometri masa google tentang benda neh tapi tak jumpa free pattern untuk buat...hehehe. You really should try buat projek neh. Really fun...hehehe



Fizah, mesttttiiiiiii...wakakaka



MamaDaniel, memang betul apa yang MamaDaniel taip tuh. Ada pattern yang saya nampak coraknya sungguh unik. Tapi sayang...takde free pattern...huhuhu.

Mengikut Carol Ventura...Tapestry crochet (also called mosaic crochet, jacquard crochet, intarsia, colorwork, fair isle, and hard crochet) is similar to regular crochet, except that one or more yarns are usually carried while another is crocheted. The finished pieces look woven instead of crocheted...hehehe



'ain, memang corak dia ala2 gitu, kan...hehehe. Ala2 red indian pun ada...wakaka



MisFyd, you really should try it. Seronok bila dah siap walaupun susah sikit nak organize yarn yang suka bersimpul2...hehehe



amani, salam kenal. Thanks for dropping by. Jom la cuba buat tapestry crochet...;D

amani said...

baru tahu yang crochet 2 benang ni nama dia tapestry...hehehe

Sulela said...

amani, tapestry crochet neh tak terhad takat dua benang je. Bagi yang dah expert, dorang buleh buat guna banyak benang sekali. Dahsyat kan? hehehe

amani said...

cantik2..boleh try design sejadah lepas ni..eh tp nanti x khusyuk pulak sembahyang nye terpandang hasil kait..hehehe

Sulela said...

amani, hehehe...boleh try buat blanket, tikar kecil atau tablecloth etc...hehehe

suziyana said...

salam kak lela..berapa lama amik masa nak siapkan pattern tuh..cam rumit jer..hehe..takut cek tgk..cuber akak tgk kat sini..byk gak pattern tapi tak tahu sama ke idok..http://www.allcrafts.net/crochet/crochetcharts.htm

Sulela said...

suziyana, wow!!! Kak dah masuk dalam site tu. Memang banyak crochet charts kat situ. Kak ingatkan chart tu hanya untuk filet crochet jek tapi bila kak tengok bebetul, buleh je kalau nak jadikan dia sebagai tapestry crochet. Terima kasih banyak2, suziyana for sharing. Kak akan cuba salah satu daripada chart tu nanti. Hasilnya kak akan post nanti...hehehe

Masa nak siapkan tapestry crochet neh sebenarnya ikut pada kita jugak. Untuk pattern kucing tu kak amek masa 2 hari. Rasa rimas jugak dengan keadaan benang yang suka berpintal2...huhuhu. Tapi pecayalah...senang jek...wakaka. Kat youtube ada banyak video tentang cara2 nak buat tapestry crochet neh...;)

suziyana said...

yeke sama2..tak sbr nak tgk hasil..mana tahu rasa nak buat gak..

Sulela said...

suziyana, kak dah refer kat Youtube cara nak buat tapestry crochet guna chart kat site tu. Agak rumit sebab kak kene crochet guna tangan kiri untuk dapatkan hasil yang terbaik. Hmmmm...makan masa jugak la camtu sebab kak right-handed. Kalau tak dapat ikut cara tu, kak akan kait ikut cara biasa jek...wakaka

AngelzGaban said...

Hukalah saya kelambatan tahu pasal taperstry crochet ni.. betulkan jika saya silap.. almaklum la budak baru belajar. Tapestry crochet ni guna 2 warna benang ke? Dan dikait serentak cuma tukar warna saja ikut paterrn? Betul2 saya lost in space pasal ni.. diharap cik kak boleh membantu.. terimakasih.

Sulela said...

Tapestry crochet ni boleh guna more than one yarn. Ianya dikait serentak ikut paten yang kita buat.Boleh refer kat sini untuk tahu more about this amazing yet exciting technique... www.tapestrycrochet.com
Kat dalam youtube pon banyak tutorial... harap membantu...