Sunday, September 26, 2010

My First Crochet...

Rasanya setiap orang punya pengalaman yang berbeza masa mula2 belajar buat crochet, kan? hehehe. Yang aku tak boleh lupakan apabila aku diketawakan oleh bekas bos aku bila dia melihat cara aku pegang crochet hook. Katanya aku pegang jarum tu macam pegang cangkul. Beberapa bulan lepas, aku google tentang crochet hook neh. Pehhhh...terjumpa lak cara omputeh pegang crochet hook. Refer kat sini ye... http://www.wikihow.com/Hold-a-Crochet-Hook . Di situ tertulis 2 cara memegang crochet hook neh. Cara pertama, pencil method dan cara kedua, knife method. Dan aku selesa pegang crochet hook tu cara kedua, iaitu cara knife method... Tak salah la cara aku tu kannnn...ekeke. Kekok tangan aku masa cuba first method...wakaka...

Ini paten pertama yang berjaya aku kait lepas belajar dengan kakak aku beberapa tahun dahulu. Sungguh aku tak tahu apa yang aku kait masa tu. 100% aku hanya ikut apa yang kakak aku suruh aku buat...harharhar... Jadi, aku buat alas tv guna paten neh.

Hari raya beberapa tahun yang lepas, ramai sepupu suami aku datang ke rumah. Salah seorang daripada mereka memang master la dalam buat crochet neh. Dia tegur aku, katanya alas tv aku tu aku letak terbalik. Hmmmm...





Boleh tak korang nampak perbezaan antara kedua2 gambar neh? Sepupu suami aku kata gambar pertama tu adalah cara yang betul dan gambar kedua tu dah kira terbalik. Dan kakak aku kata pulak, gambar kedua adalah cara yang betul dan gambar pertama tu lak yang terbalik. Jadi, aku google jugak pasal benda neh. Dan aku dah jumpa jawapannya.

Biasa tak korang baca 'right side' dan 'wrong side' masa baca crochet instruction? Itulah maksud dia... Gambar pertama tu adalah 'right side' dan gambar kedua tu adalah 'wrong side'. Tapi itu semua based on what we see. Kalau nampak yang 'right side' tu cantik, kita guna yang 'right side' tu dan kalau nampak yang 'wrong side' tu cantik, kita gunakan aje. Tak ada salahnya. Itu pendapat2 yang aku baca masa google pasal benda neh. Dan sungguh kakak aku tetap menyatakan yang 'wrong side' tu lebih cantik sebab aku nampak semua alas kat rumah dia diletakkan cara terbalik masa aku beraya kat rumah dia hari raya lepas...ekekeke.


Projek aku sekarang neh, aku tengah siapkan beberapa keping lagi Rising Sun Doily ni untuk Kak Ina. Yang ni aku dah siapkan masa bulan puasa haritu. Projek lain aku hold dulu...hehehehe ;)





16 comments:

Aku_tulip said...

Su...belajar dr pengalaman...kelakar pon ada pengalaman awak...Su...first projek pon dah cantik...jeles saya...heheheh

saya plak dah tak ingat apa first projek...yg saya ingat..saya kacau arwah nenek kait alas meja makan..masa tu umur saya 11 tahun..pas tu nenek tanya..nk tolong ker..saya kata nak²...dia ajar..dan saya sambung..tapi tak cantik la...

floweristachantress said...

wow!!! 1ft time pun dah cantik :D

aien said...

hehe x kesah lah mane2 side pong cntik jek hahahh...terbaik lah hasil tangan nih hehe

RODIAH HAMID@IBRAHIM said...

em, sy suka gambar yg no 2 tu..cantik..

MamaDaniel said...

cantiknya kak.. 1st time dah boleh buat alas tv.. besar tu.. saya 1st time buat chair back.. konon la chair back.. sbb larat buat 2 jer, mak tukarkan jadi alas meja kecik..hehe..

saya rasa wrong side lebih cantik... :)

Sulela said...

Aku_tulip, whoaaaa...umur 11 tahun dah blaja mengait ek. Tabik hormat neh...hehehe. Dalam kuarga saya, kakak saya dan saya jek yang minat mengait. Nasib baik la kakak saya tu rajin nak blaja ngan kawan dia. Kalau tak, tak tahu la ngan sapa saya nak berguru... Gambar tu adalah hasil crochet saya setelah beberapa kali bukak, kait balik. Bukak, kait balik. Sampai lembik benang tu jadinya...wakaka



floweristachantress, wakaka... banyak kali percubaan baru dapat hasil camtu...;D



aien, betul tu...kan... Janji mata kita nampak cantik...ekekeke



Rodiah, macam kakak saya la tu...hehehe



MamaDaniel, sependapat dengan kakak kak la ek. Kakak kak kata bunganya lagi nampak timbul. Memang betul la kata dia tu...hehehe

sehati sejiwa said...

su...cara kita pegang jarum kait sama laa..kalu guna cara mcm pensel rasa kaku jari...hahahhah...saya ms memula belajar mengait lam ting 3, itu pun jenuh suh mak ajarkan..tp mak tak layan..huhuhu..last2 beli buku blajar dr buku...huhuhu...itu yg sy leh wat kalu tk paten..kalu buku yg jenis cerita punya paten..huh..tak phm den...seronok kalu kenangkan cerita lelama ek..hehheh..

Sulela said...

Fizah, hehehe...calit sket. Awal jugak ek Fizah blaja crochet. Saya mula blaja masa pantang anak petama kat rumah mak. Sampai tak tido malam la punya excited...wakaka.

therosputih said...

akak...ke manakah akak menghilang...=)

Naz said...

dah pringkat tahap 8 petala ko skrg erk... salutelah!!!

eh.. lupa plak nak kasik salam... Assalamualaikum wbt wahai sahabat. sihat Lela?? :)

Sulela said...

'ain, akak ada neh...wakaka... Busy sket la...hehehe



Naz, oitttt... Waalaikumsalam warahmatullah sahabatku, Naz. Lamanya ko menyepi. Tetiba muncul dengan avatar hensem neh...ekeke. Aku sihat Alhamdulillah. Harap ko sihat macam aku gak. Kalo sakit, ko buat tatau jek...wakaka. What's up, bro? Hope nothing down...hehehe

Naz said...

den sihat... aku x menyepi, tp kurang aktif kat blog jer.

ader yg down... ada yg up.. mcm nie lah idop... mcm roda yg berpusing di atas paksinya..chewah!!! :p

Sulela said...

Naz, macam gasing daaaaa... Business aku down sampai bawah tanah. Terduduk makcik. Last sekali gave up. Nak try something new. Harap menjadi la. Doakan kejayaan bersama, ye Naz.

p/s: apsal lak ko kurang aktif? huhuhuuuu

Naz said...

aku tumpang simpati... so, kolam ko dah kosong ker skrg? apa biz baru sis?? aku slalu doakan kawan2 semua.. semoga berjaya dlm bidang masing2... amin..

aku kurng aktif pesal sibuk dgn hal kerja aku. bila dah biasa x aktif, nak strat aktif balik rasa mcm janggal jer..

Sulela said...

Naz, aminnn... Last haritu suami aku lego semua anak ikan. Kami kene main sebenarnya. Sekarang kolam dah kosong dan kami tak buat pape lagi stakat neh. Hanya tengok projek kengkawan yang lain sambil timba ilmu. InsyaAllah, bila kami dah on projek lain, aku bitau ko ekkk...hehehe...

Aku faham apa yang ko rasa tu sebab aku penah alami. Last sekali timbul la rasa malas sampai aku tutup blog...wakaka. Tapi ko jangan la tutup blog ko tu. Masukkan la lagu baru...hehehe

Naz said...

Kena tipu mcm mana tu? biz memang x semudah yg difikirkn. aku pun tngh drop sket. biasalah payment sangkut.. apa2 pun kena kuatkan mental supaya lebih cekal sis... InsyaAllah ada rezeki ko pas2 nie. mungkin dlm biz lain...

lagu baru kan dah ada sebelum2 nie. ko jer x komen... :p
lagu paling baru ada jugak. tp x hapdet pesal pitching tunggang langgang... hehehe...