Sunday, June 20, 2010

Alas Meja...

Ini dia projek aku yang telah aku siapkan petang tadi. Kali ni aku guna benang halus as requested by Kak Ruby. Harap Kak Ruby suka...hehehe

Gambar penuh. Semua sekali 74 keping. Masa aku kait benda ni, suami aku bagi cadangan kat aku yang corak ni amat sesuai dibuat langsir...hehehe. Idea la tuh. Sungguh aku setuju. Jadi, malas la aku nak belajar buat filet crochet...wakaka...

Gambar dekat sket. Hmmmm...kamera h/p aku tak berapa clear lak...huhuhu...

Next project...on the way...hehehe...;)

19 comments:

Aisyah Helga said...

Cantiknye,Su!! Suka sy tgk! Bab sambung-menyambung ni lah sy tk erti lg...Great work!

Sulela said...

Aisyah Helga, hehehe...thank you. Ni first time project yang saya buat guna benang halus...;)

Aku_tulip said...

Su....Ya Allah tekunnya awak...cantik plak tu.....

Sulela said...

Aku_tulip, meremang saya baca komen Aku_tulip neh...harharhar. Kalau kene dengan kombinasi warnanya, memang cantik kan? hehehe. Thanks...;)

'ainrahimin said...

hihi...another pink project...ni y i cair ni akak...hihihi...

next project is on the way...lagi i like...hihihi

Sulela said...

'ain, ada 2 lagi projek kak guna wana pink. Anggap pink month je la...harharhar

c-idah said...

salam kak...
wahhh,cantek ar kombinasi warna yg akk guna..terserlah keanggunannye!:)

kak...
ni akk guna benang kasar ke halus?

Sulela said...

c-idah, anggun keh? wakaka...

Ni kak guna benang halus. First time kait guna benang neh sampai sakit2 tangan...harharhar. Tapi bila dah siap, rasa seronok lak. Sekarang kak tengah kait guna benang dan warna yang sama...hehehe

c-idah said...

idah xpandailah kait guna benang halus...
dh lama nk belajar..tp xmahir2 lah!

kalau idah watkan..mesti longgar tau..

bglah tips kak cmne nk kait guna benang halus...

maza said...

bab sulam menyulam ni, memang den angkek tangan.. hehehhe

Sulela said...

c-idah, kak juga tak berapa pandai guna benang halus neh. Banyak kali kene bukak balik...wakaka. Kak hanya kait ikut saiz jarum je. Kalau maintain ikut, doily tu akan turn out to be okay...hehehe



Maza, den pon ikut hobi yo. Dah lamo den nak blaja tapi takdo guru eh. Last sekali, den blaja yo kek dalam internet ni ha. Macam2 ado...wakaka

halizda said...

kait guna benang halus mmg sakit tgn skit tp klu nak ikut ketahanan antara yang kasar ngan yg halus better yang halus. Tp kena byk bersabar sbb lambat le nak siap. Bg yg tak sabar susah le skit. Saya pernah kait guna benang halus peram bertahun baru continue kait balik. Semuanya gara2 dah jemu. Hehheheheh

Sulela said...

halizda, wakaka...peram bertahun? ;D

Sekarang ni saya dah tahu serba sikit tentang benang halus neh. Dan bagi saya, benang halus jenama Ondori agak baik kualitinya. Saya dah beli lagi benang jenis halus neh. Kene tengok projek apa yang sesuai nak buat dengan benang2 tu...hehehe

inna said...

salam kenal Sulela..

cantik crochet design ini..kalau nak tempah mcm mana ye..

Sulela said...

inna, salam kenal juga...;)

inna nak tempah ke? Boleh e-mail saya... suhaila.lela@gmail.com...

Terima kasih ye sebab sudi singgah...

Anonymous said...

hai...cantik la crochet ni..
saya pening lgi nak cri design tuk buat alas meja..huhuhu

xsusah sebenarnye nak kait guna benang halus...sy suka guna jenama minlon....

Sulela said...

Anonymous, olla... kat dalam internet ada banyak free design untuk dijadikan inspirasi. Google jek...hehehe...

Anonymous said...

su..cantiknya design ni..tp camne nak sambung sambung ek..x paham r tgk cara sambung dia..

Sulela said...

Anonymous, cara sambung dia ekkk...macam ni...motif pertama kita kait penuh. Untuk motif kedua, masa kait last row tu, kita sambung melalui motif yang pertama. Boleh refer kat Youtube... http://www.youtube.com/watch?v=bXQuBoUpe6M ;)