Friday, May 7, 2010

Granny Spiral Pillow Cover...

Paten neh aku dah pernah perkenalkan haritu. Memang aku dah jatuh chenta dengan paten neh...hehehe. Makan masa sikit la sebab untuk satu kotak tu je dah kene guna 4 jenis warna benang. Kemudian aku mengalami masalah sikit untuk mencantumkannya. Sebelum neh aku hanya guna single crochet untuk cantumkan setiap granny yang aku dah buat tapi kali neh, cara macam tu seperti tak berkesan. Last sekali baru aku jumpa caranya...jahitkan saje...wakaka... Kalau diperhatikan betul-betul, boleh nampak gabungan warna maroon dan ungu bagi setiap 4 grannies. Itu yang aku cuba ketengahkan...



Bila dah buat yang kecik-kecik, teringin lak nak cuba buat granny spiral yang besar...harharhar. Itu hasilnya. Nampak macam senget tapi sebenarnya tak. Memang bentuknya terhasil macam tu sebab spiralnya. Uhhhh...
sungguh aku suka...hehehe


Next project, wait and see...hehehe

10 comments:

nonie said...

Jahit? Wakaka...kang senang jahit je kan takyah susah2 pikir asalkan bercantum sudah la kan...hikhik...saya punyer projek granny tu pun duk terperap je alasannya tak tau nak cantum + malas...huahuahua....Bila dah siap granny spiral ni cantik giler kaler dia Lela...

Aku_tulip said...

Su...cantik la...makin mengancam la crochet awak.....heheheh...saya kena search kat you tube ni..cam ner nk buat spiral ni...

Sulela said...

Nonie, bukan malas...cuma takde masa sebenarnya, kan kan kannn...wakaka. Cara nak jahit macam tu pun saya search kat Youtube...harharhar. Saya mana la tahu menjahit...ekeke. Kalau kene ngan gabungan wananya, memang gile cun dia, kan Nonie...ahahaha



Aku_tulip, kat Youtube takde cara nak buat spiral neh...hehehe. Tapi cara laen tu ada by mikeysmail. Saya dah penah buat entry tentang spiral granny neh...link untuk paten neh ada saya sertakan sekali...;)

Aisyah Helga said...

Cantik! Nk cuba buat jg lah..skang tgh buat flower square,dah siap nanti sy post kn kt blog.

Aku_tulip said...

laaa..nasib baik Su bg tau..tak apa..nanti saya cari kat blog ni...tima kasih bg tau..

Sulela said...

Aisyah Helga, flower square? uhhhh... I like. Tak sabar nak tengok hasilnya nanti...hehehe



Aku_tulip, it's ok. Tak sabar nak tengok hasil tangan Aku_tulip lak...hehehe

sehati sejiwa said...

waaa...cantik giler..leh ajarkan tak? dah jatuh chenta dah ni..hehehehe..

Sulela said...

Fizah, saya ada sertakan link cara nak buat paten neh...errr...kene carik kat label 'granny square'...hehehe

halizda said...

cantik le.. tengah jelous nie sbb dah lama tak hasilkan apa2 pun projek crochet. projek tak ada tapi koleksi benang yang makin bertambah.

Sulela said...

Halizda, harga benang sekarang dah semakin naik...huhuhu... Cuba la buat paten neh...hehehe