Wednesday, April 7, 2010

Cenderamata...

Aku buat cenderamata ni sebelum mula crochet projek aku. Entry pasal benda neh aku dah pernah post. But then, saje la nak tunjuk flower & leave applique hasil rekaan aku wakaka. Aku sematkan kat pouch merah hati yang aku buat tu. Dah selamat di courier servicekan ke KL semalam...hehehe...

12 comments:

'ainrahimin said...

ajar ain mcm mana nak buat...

Aku_tulip said...

su..bunga tu simple tapi cantik...bole tiru tak..

Aku_tulip said...

su...bunga tu simple..tapi cantik...bole tak saya tiru ....

Naz said...

pink... hehehehe...
saper yg tempah sis?

Sulela said...

Ain, for the flower...ch 4, sl st to form a ring. ch 3, 2 tr, ch 3, sl st into ring. Make it 5 times...then you'll get 5 petals. Fasten off.

For the leaves...ch 15. sc into 2nd ch from the hook. sc into the next ch. 2 hdc into next 2 ch. 2 dc into next 2 ch. 3 tr into next 3 ch. 2 dc into next 2 ch, 2 hdc into next 2 ch and 2 sc into next 2 ch. Repeat into the other side of 15 ch. ( Kalau daun tu nak kecik, kurangkan ch dia...)

Jahit ikut suka...kat tengah2 bunga, jahitkan manik yang cantik.

Ain boleh faham tak?

Sulela said...

Aku_tulip, tiru jek. Tader hal...kita kongsi2 idea...hehehe



Naz, bukan tempahan bro. Ni aku kasi cenderamata untuk anak sedara aku kat KL...hehehe...
(masih main sembunyi belakang daun?) ekekeke

'ainrahimin said...

tak bape nak paham omputeh nih..takpe2....nnti ain try lu...

Sulela said...

Ain, aisehhh...kak tak berapa nak faham yang bahasa melayu punya lak. Penah la cuba try buat, last sekali kak bagi buku kait tu kat kakak kak...huhuhuuuu. Takpe, Ain tak faham buleh tanya lagi ek...;)

'ainrahimin said...

tu ah...kena try buat lu papehal sbb nnti karang tak tau y mn tak tau... (ciri2 org y da pening)

Sulela said...

Ain, dah pening? ekekeke

nayu said...

seronoknye klu pandai kait...

Sulela said...

Nayu, jom la mengait jugak...hehehe