Friday, July 24, 2009

Flowerpot Bookmark 2...


Ini yang aku buat menggunakan benang minlon yang aku beli haritu. Cantik. Tapi terlalu kecil untuk aku lihat kesan warnanya. Aku masih mencari pattern yang sesuai dengan benang neh. InsyaAllah aku akan post kat sini bila dah siap...hehehe

20 comments:

mamai said...

lela aku rasa warna hijau dengan pink tu dah cantik yng biru tu nampak macam gelap sikit

Sulela said...

Mamai, betul kata kau tu. Aku cuba buat bunga lak nanti dengan benang gelap tu. Ada beberapa variasi bunga yang aku belum cuba. Tunggu aku tak busy dulu...hehehe

Tima kasih atas komen kau. Lepas kau cakap tu, baru aku perasan...ahahaha

sehati sejiwa said...

tol tu...kena guna warna yang cerah baru nampak cantik kan! kan! warna gelap tak naik worne dier...heheh

c-idah said...

kak..
wah kita nie sehati sejiwa ek..
hari tu idah test gak wat bookmark,
hehehe..
wat saje2 jek..
test..
x menjadi sangat..kihkihkih..

idah berangan nak wat
bookmark tok novel,
cantik la yg akk wat tu..

idah xpandai ar kak belajar tengok youtube..
sebab apa tau..
nampak banyak sangat crochet yg dia tunjuk
& kalau boleh semua nk di buat..
tu yg x menjadi tu..peeeehhhh!!
mencabar keimananku..

idah dh beli jarum kait baru..
tp x jumpa yg cam akk tu..
bli yg biasa..
insyaallah nk cari gak
jarum cm akk..

benang minlon tu rasa cam kecik kan..

Sulela said...

Fiza, wakaka...haritu masa beli benang tu nampak cam menarik je. Tapi bila dah buat, nampak gelap lak...huhuhu. Nanti nak carik paten yang sesuai. Kalau tak menarik gak, kene black list la benang wana tu...hehehe

Sulela said...

c-idah, tak post kat blog ke bookmark tu? Nak tengokkkkkk...hehehe

Idah nak cuba buat tak? Ni kak bagi link dia. Siap bagi cara nak buat lagi tu. Kak ikut kat situ cuma pot dia kak buat bentuk arrow...hehehe

http://www.crochetville.org/forum/showthread.php?t=90220

Kak download semua video kat Youtube tu untuk reference nanti. Tapi tak cuba buat lagi. Agak sibuk sekarang neh...huhuhu. Kalau tengok senarai kat situ, memang gile dibuatnya. Tambah kalau jenis video yang makan masa yang lama. Jadi kak download la dulu. Dah senang nanti, baru kak cuba buat dan tayang kat sini...hehehe

Jarum tu, Idah penah tengok tak orang jual satu set punya? Kak tengok Google, ada yang jenis set. Tingin sangat nak dapatkan satu untuk koleksi peribadi...ekekeke. Kakak kak yang dok kat KL tu pun kata jarum tu ringan nak guna. Selesa. Diapun nak carik gak nanti...hehehe...

Kak tengah guna benang Minlon untuk kait beg. Agak kasar benangnya dan harganya sedikit mahal. Kak cuba tengok jenama Wina. Gemuk benang dia...wakaka. Ada sorang yang pandai mengait neh, nama dia Paul. Dia kata dia suka guna benang Nona. Kak ingat nak cuba la benang Nona bila2 senang nanti. Tak cuba tak tahu, kan Idah? Nak cari pengalaman neh...wakaka. Tapi benang Nona lebih mahal dari benang Minlon dan Ondori. Mungkin kualitinya lebih baik kali ni kot. Tu yang mahal tu...huhuhu

Idah guna benang apa, Dah? hehehe

Nursuzry said...

ko mmg saje bg aku jeles!! --> sepak batu

c-idah said...

t nak cari gak lah jarum tu...

benang nona kak eh..
idah dh pernah guna,kasar sikit benangnya..

mula2 idah pakai benang tulah kak..
pastu test benang minlon plak,
akak test ar guna nona..memang kasar sikit benangnya berbanding dgn minlon..

mekacih kak add tu,t idah nengok..
alaaaa..segan ar nak tepek pic bookmark..
tengah jeles ngan akk nie tau!!
huhh...

lagi jeles coz xdpt cari jarum tu..
uwaaaa..
geram..geram...geram!!

Sulela said...

Su, ko nak jeles pesal? Yang ni la yang aku dok hantar kat ko tuh...huhuhuuuu. Dah dapat nanti kasi komen memberangsangkan ye...ekeke

Sulela said...

C-Idah, Owwwhhh...Idah guna nona dulu ye? Kasar ek? Nanti kak nak cuba la. Kasi tambah pengalaman...ekekek. Tapi kenapa harga benang nona mahal ek?huhuhu...

Jangan la jeles. Idah buleh buat gak. Sonang yo tu...ekeke. Kak dapat banyak idea nak mengait tapi masa lak tak izinkan. Tengah sabar niiiii...ahahaha...

Idah nak kak belikan ke? hehehe

Nursuzry said...

yey! yey! dah sampai dahhhhhhhhhhhhh......

waaa... shanteeeekkkkkkk laaaaaaaaaaaaaa....

sis, aku nak order kat ko leh x.
aku nak buat survenir utk geng oberci.
tapi bukan yg ni lah. lain skit.
heeeeeeee...

notajarigebu :- aku saje buat2 lupala. hahahaha

c-idah said...

eh xnyusahkan akk ke?

apalah idah nie..

tp kalau akk sudi ape salahnye..

memang susah nk cari kt sini..

A.K.U.D.O said...

salam.

salam cik lela crochet
memang chantek2 sume..
ini betul2 minat buat ..

sy ader gak belajar buat crochet-tutup tb,dr warna cream bertukar kelabu asap bila dah siap...
pas tu belajar cross stich & smocking, tp tak sampai ptg, pening..

Sulela said...

Su, aku tak reti buat cam lain. Tak habis belajar lagik...huhuhuuuuu

Sulela said...

c-idah, kak buleh tolong belikan bila kak pegi ke Sitiawan nanti. Idah nak saiz sama cam yang kak letak tu ke? Kak ada letak e-mail kat bahagian profile. Nanti Idah bagi alamat rumah ye. Dengan nama sekali...ekeke...

Sulela said...

A.K.U.D.O, time kasih ek sudi singgah sini.
Errr..apsal lak buleh tukar wana? Magic keh? ahahaha...

Salam perkenalan...hehehe

A.K.U.D.O said...

re : berzaman baru siap, naik berdaki..
salam kenal juge..

Sulela said...

Akudo, sama la cam memula aku belajar crochet neh dulu. Naik lunyai benang tu aku kejekan...ahahahaha

c-idah said...

cam yg akk punya tulah..

k t idah email kn alamatnye..

Sulela said...

c-idah, wokeyyy...nak sebatang je kan? Nanti kak kirim by post. Kak tunggu alamat...hehehe