Thursday, December 28, 2017

Knitting For A Beginner Like Me...

Tajuk macam best je kan? Tapi aku memang baru belajar knitting. Macam best je tengok salah satu watak kartun We Bare Bears tu knitting... Jadi aku google kat Youtube. Video yang senang aku nak faham adalah video ni... Cara dia ajar sangat santai...


Dari video ni aku cuba buat...walaupun tak berapa kemas sebab petama kali pegang jarum knitting... Aku guna jarum no. 3.0mm... Aku cuba tanya ah moi kedai yang jual jarum ni. Dia rekomen jarum nombor 3.0mm ni tapi bila aku google...ukuran jarum yang paling baik untuk beginner adalah antara 4.0mm ke 5.0mm. Dah terbeli la pulak. Aku cuba aje la... Jenis besi...

Baru aku tahu... knitting ni hanya gabungan antara knit dan purl. Yang lainnya adalah gabungan antara knit dan purl ni yang menghasilkan pattern yang cantik. Ok...ada laaa tahap dia kan. Macam aku baru nak belajar ni...knit dan purl ni dah bagi tangan aku sakit...huhuhu.

Aku cuba buat ni...

 Ini hanya knit...
 Ini hanya purl...

Ini gabungan knit dan purl...





Gambar tak berapa cantik. Aku masih tak faham nak edit guna komputer ni. Tapi ok laaa kot...bagi gambaran aje apa benda knitting ni.

No comments: