Tuesday, April 3, 2012

Flower Dishcloth...by Mirella Lilli...

Whoaaaa...banyaknya lebihan benang yang ada dalam simpanan aku. Beberapa hari lepas, aku asyik mencari2 idea...apa aku patut buat dengan benang2 ni...hmmmmm.....

Google punya google, aku terjumpa paten dishcloth yang sangat menarik neh... Free pattern offered in pdf format... Klik sini...
http://countrykissedcrafts.wordpress.com/tag/holder/


Pertama sekali, korang kene buat fillet crochet neh ikut gambarajah yang diberi dalam paten tu. Kene buat dua untuk satu dishcloth... and the rest...ikut jek paten yang diberi...hehehe


Aku belajar sesuatu yang baru masa buat flower dishcloth neh... Crab Stitch...crochet from left to right. Errrr...blurnya gambar yang aku attached tu, kan? Redha je la ekkk...hehehe. Aku tengok video tutorial neh...
http://www.youtube.com/watch?v=wE-ObvYb_Pk


Ni flower dishcloth yang aku buat ikut paten yang diberi...











Yang ni...same pattern but in different colors... Fillet crochet dan flowersnya aku kait guna 2 warna benang yang berbeza. Kat atas tu bahagian depan dan bawah tu bahagian belakang...



Dan yang ni...pattern yang sama tapi aku guna double yarn. Jadi aku tak perlu kait sampai 2 fillet crochet. Dan bunganya...aku guna benang yang kalernya ikut suka aku... Meriah gittew...hehehe

6 comments:

therosputih said...

akak lela oi...hehehe...dishcloth kalau dlm bahasa mudah dia apa eh...kain lap tangan tu ke?

Sulela said...

'ain, wakaka...rasa-rasanya kain cuci pinggan kot...hehehe. Tapi kak gunakan ia sebagai hotpad sebab tebal tuuu... Rasa macam nak buat hadiah untuk sisters kak la...suruh depa angkat periuk panas guna benda neh...hehehe

Nurazimah said...

cantik2 pattern tu...

Sulela said...

Nurazimah, thank you...jom la cuba buat...;)

eni said...

assalammualaikum....Sue
timo kaseh yo sudi kongsi link.
dh lamo tak jenjalan kek sini, skali datang mmg berbaloi.
sue kait apo pun jadi ehh mmg cantik.
akak suko....

Sulela said...

eni, waalaikumsalam warahmatullah... timo kasih yo sobab sudi datang bertandang kek sini.


psssstttt....yang tak jadi eh, den tak tunjuk kek sini....hahahaha