Thursday, March 29, 2012

Projek Jahitan...;D

Well, kelas jahitan aku sedang ditangguhkan selama sebulan. Cikgu aku bercuti...huhuhu. Terbengkalai sementara pelajaran aku untuk buat seluar slack... Tapi tadappa laaaa... aku proceed dengan to-do-list aku untuk bahagian sewing...ekeke...
Baju melayu butang lima untuk anak bujang aku...hehehe. Ni untuk sekolah agama rakyat la... Aku telah berjaya mendapatkan ukuran yang sesuai untuk kolar dan saiz baju dia...yeay!

Aku gunakan pola seluar slack yang aku tengah belajar sekarang untuk jahit seluar neh. Untuk pingggangnya, aku jahitkan getah jek sebab aku masih belum habis belajar untuk jahit zip...harharhar

Dan kain sampingnya yang aku cuba buat ikut ukuran kain samping lama anak aku...

Lepas neh...buat projek crochet lak...;D

6 comments:

Suzie said...

bestnya....teringin juga nak belajar jahit baju melayu tapi belum ada time lagi

therosputih said...

wah...lamanya kak lela menyepi...rindu...tercari2 jugak ain mana lah kak lela nih...

bestnya dapat belajar jahit mcm ni...

Jaw @ MyGamanBorNeo said...

saya cuma tahu jahit lurus saja :) pernah cuba belajar menjahit dulu tapi rasanya kemahiran saya setakat jahit lurus2 saja hehehe

Aku_tulip said...

Assalam Sulela....wah dah pandai la...baju raya taun ni..dah tak payah tempah ...tahniah..

nonie said...

ada org kata upah jahit baju melayu mahal sbb susah nak membuatnya...betul ke? saya x tahu lagi sbb baru nak belajar ngan adik ipar hehe...untungkan klau pandai menjahit, jimat kan..

Sulela said...

Suzie, hehehe...ni salah satu cara saya isi masa lapang...;)



'ain, kihkihkih...kak agak busy dengan kuarga. Bila ada masa lapang jek boleh buat projek sekaligus berblog... Harap 'ain sihat la ekkk...



Jaw, dari jahit lurus tu boleh dikembangkan dengan menjahit pakaian lak lepas ni...hehehe



Aku_tulip, wakaka...dari taun lepas dah start tak tempah kat orang...ekeke...



nonie, jimat banyak bila kita dah tahu menjahit neh. Takat beli kain jek...fesyen apa kita nak, terserah...hehehe. Buat baju melayu tak susah sebenarnya, nonie. Musti nonie dapat buat gak nanti. Tayang kat blog nanti ekkk...hehehe. Adik ipar nonie pandai menjahit ekkk?;)