Friday, September 30, 2011

Doily...Don't Know The Name Of It...hehehe

Ni projek aku yang terkini...crochet doily... Nama doily ni aku tak tahu sebab aku dapat patternnya dari cikgu jahit aku yang mempunyai koleksi buku crochet dalam bahasa jepun yang banyak...pergghhhh!!! Rambang mata aku nak mintak dia fotostatkan. Cantik, kan kan kannn...ekeke...

Aku guna benang halus jenama Minlon dengan jarum crochet saiz 1.3mm jenama Tulip untuk crochet doily neh...




Ni diagram untuk patternnya yang aku snap guna kamera handphone aku. Malas la nak scan...wakaka. First time aku cuba crochet ikut gambarajah. Sebelum neh, aku lebih selesa ikut instruction jek. Tapi bila dah cuba, rupanya senang jek ekkk...ekekeke. Cuma perlu berhati2 jek.

Next project...hmmmm....

8 comments:

Suzie said...

salam kenal...dulu kakak saya banyak buat la ni bila tanya balik macammana nak buat dah lupa...apa ra

Sulela said...

Suzie, miahaha...rasanya kalau dia cuba buat balik, on the spot ingatan dia akan cover balik memori yang dah lupa tu...hehehe

MamaDaniel said...

Kak Sulela.. senang ek baca pattern bentuk gambarajah ni? saya belum belajar lagi dan belum pandai lagi.. hehe.. saya war-war kan pattern akak ni ek.. sbb kak shima pun sedang mencari... :)

cantik kak.. ini pattern nanas ke? berapa inci ni kak? tq

Sulela said...

MamaDaniel, silakanlah war2kan MamaDaniel. Kita kongsi paten neh sesama...ekeke...

Kak pun tatau nama paten ni tapi nampak macam nanas, kan? Diameter doili ni lebih kurang 13 inci atau 33cm...;D

ThE NanNy DiarieS said...

wahhhh.....cantik la doily nih....nak copy boleh tak???

Sulela said...

The Nanny Diaries, boleh jek...be my guess...;D

Aku_tulip said...

SU...saya memang guna paten yg cam ni..saya senang paham berbanding instruction tu..

Sulela said...

Aku_tulip, hehehe...sekarang saya tengah buat projek guna crochet diagram jugak. Dah siap nanti baru saya upload...;D