Wednesday, September 14, 2011

Baju Melayu Cekak Musang...Hehehe...

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Dan Batin untuk korang semua. Lama wehhh aku tak update blog aku neh...muahaha.

Sebelum raya haritu, sempat jugak la aku belajar cara nak jahit baju melayu cekak musang butang 5 ni dari cikgu kelas jahit aku. Khas untuk suami terchenta...hehehe. Tak la perrrrfect macam kat butik tu tapi baju tu aku jahit dengan penuh kasih-sayang...hahaha...

Bagi korang yang nak cuba jahit baju melayu cekak musang neh, sila ke blog Sebatang Jarum Emas untuk download pdf format tutorial ekkk... Terima kasih tak terhingga untuk yang empunya blog. Mungkin boleh bagi gambaran kat korang tentang alatan jahitan, cara2...etc. Tapi aku nasihatkan korang yang baru berjinak2 dengan mesin jahit gittew untuk dapatkan khidmat tunjuk ajar daripada seseorang yang teror. Takut tersilap langkah, rugi kain wehhh...hehehe...

Bila dah pandai buat baju melayu cekak musang butang 5, boleh la cuba jahit baju melayu kolar manderin yang butangnya cuma 3 sahaja...hehehe. Ok, done! Lepas ni aku nak belajar jahit baju lain lak...wakaka...

10 comments:

Aku_tulip said...

su...tahniah tahniah...dah pandai la jaet baju cekak musang....saya gak yg tak pandai²...pernah buat..tapi lubang leher jadi lebar...heheheh...

sehati sejiwa said...

wahh...menjadik ya...tahniah..len kali leh tempah ngan sulela je la ek...bleh?bleh??

Suzie said...

Salam kenal ...kat mana belajar...nak cari jugala belajar jahit baju melayu

mamai said...

sue jgn sampai tercekik yang pakai tu sudah hehehe...apakhabar kawan

Sulela said...

Aku_Tulip, memula saya risau pasal tu la jugak tapi lepas dah ukur bebetul, baru confident nak buat...ekeke



Fizah, erkkkkk...tak berani la nak amek tempahan. Amatur lagi neh...wakaka



Suzie, salam kenal jugak. Kat tempat saya neh ada kelas jahitan anjuran pihak KEMAS. Walaupun kelasnya ala2 chipsmore gittew, dapat jugak la belaja menjahit. Save budget nak buat baju...hehehe.

Saya sokong kalau Suzie nak blaja menjahit neh. Seronok sangat bila dah bejaya buat ikut yang cikgu ajar...hehehe



Mamai, khabar baik kawan... Insyaallah takde yang tercekik...hehehe. Kau sihat ke kawan?

therosputih said...

wah...apa lagi kak...ain nak tempah ngan akak lah...hehehehe

MamaDaniel said...

akak.. ni dah level advance dah kak... baju cekak musang memang susah nak jahit... tahniah!! :D

Sulela said...

'ain, ekekeke...takat buat untuk diri sendiri punya, ok la 'ain...hehehe



MamaDaniel, advance keh...hehehe. Masih amatur lagi neh. Banyak nak kene belajar lagi... ;)

cik yah said...

Salam perkenalan ..boleh bertanya , bagaimana cara menjahit leher baju cekak musang...dan cara ukuran lehernya ye..

Sulela said...

cik yah, mmmm...saya tak pandai nak ajar tapi cik yah boleh carik tutorial kat youtube pasal jahitan leher baju melayu neh. harap ini dapat membantu. terima kasih sudi singgah...