Saturday, July 31, 2010

Crochet Backpack...

Ekekeke...nama beg neh sepatutnya la 'crochet backpack'. Tapi tali dia aku kait macam beg biasa je...sandang kat bahu. Itu atas permintaan anak perempuan aku. Instructions can be found at lionbrand.com. Korang kene la login untuk dapatkan free pattern for this bag.


Tapi aku tak ikut 100% instructions yang diberi. Aku besarkan sikit lagi, ikut lebar dan panjang buku teks sekolah anak aku. Warnanya juga aku ikut sesedap mata aku yang memandang. Ni kes nak habiskan sisa benang yang banyak terdapat dalam simpanan aku...wakaka...



Bahagian dasar beg ni bulat. Idea asalnya beg ni direka seperti beg bunjut. Aku sukakan patternnya. Dari awal sampai akhir hanya guna single crochet jek. Senang gile!




Aku guna benang acrylic 4 ply untuk projek kali ni. Tapi aku doublekan benang tu. Maknanya aku kait dua benang sekali gus guna jarum crochet no.6. Aku nak dapatkan ketebalan yang sesuai untuk anak aku isi buku2 tuition dia. Sampai sakit tangan wooooo...huhuhuuuu. Dan aku selitkan manik pada tali jerutnya, saje nak bagi lawa sket...ekeke...



Bahagian dalam beg. Aku kaitkan satu saku kecil untuk anak aku letakkan tisu muka dia. Ok, done! Aku kene rehatkan tangan aku untuk beberapa hari sebelum mulakan projek baru. Sakit betul tangan aku...wargghhhh!

9 comments:

lia said...

lela,rajinnya.kagum betul la tengok..cantik sangat beg tu!

halizda said...

wah projek baru lagi... benang acrylic tue benang apa? Benang kait yang halus tue ke?

Sulela said...

lia, tq tq hehehe...rajin secara tak sengaja neh. Hanya penuhi masa lapang sambil tengok tv. Cerita2 kat astro sekarang ni banyak yang best2...ahahaha...



halizda, benang acrylic tu benang bulu kambing yang biasa tu. Macam biasa saya guna jenama Ondori...hehehe

aien said...

wah wah sungguh cantik dn comel...warnenye pon sesuai...

Shakina Chu said...

salam.. Nice bag!!! Boleh x buatkan untuk saya juga. Saya beli!! Please.. i've been looking for crochet bag since forever.. Love this bag!! Please..

contact my emel: sitishakinnachu@yahoo.com

sehati sejiwa said...

mesti sakit giler tangan tuh yew! tapi puashatikan...apapun...cantik la lela..warna pun fizah suka gak...kalu guna double nampak cam tebalkan..berbaloila....tapi kena tahan jari jemarimu yang mulus ituh...hahaha..

Sulela said...

aien, wakaka...comel keh? Tapi kak setuju dengan warnanya... maroon and pink...nice color combination kan? hehehe



Shakina Chu, berminat keh? hehehe. I'll e-mail you...;)



Fizah, ahahahaha...tangan saya sakit sampai ke lengan. Tapi sekarang dah kurang sket. Mungkin sebab ketebalan benang tu la kot...ekekeke. Tapi hasilnya memang berbaloi...wakaka. Kombinasi maroon dengan pink pun nampak cantik kan Fizah. Saya mintak pendapat beberapa orang tentang warnanya masa kait beg neh...ekekeke

Aku_tulip said...

Su....cantik nya...bole saya tiru...dabel benang ek...memang penat sket tgn..(saya pernah buat projek kecik...sungguh penat jari + tgn ni)...
tahniah su...bole siapkan beg ni..besar ni

Sulela said...

Aku_tulip, tiru je...tader hal...hehehe. Anak perempuan saya pun suke, tersengih2 masa masukkan buku2 dia ke dalam beg neh...wakaka. Dan saya lak rasa bangga bila anak2 suka dengan apa yang dah saya buat untuk mereka...harharhar

Thanks Aku_tulip...;)