Tuesday, June 29, 2010

Forget-Me-Not Doily...

Aku baru je habis crochet this simple but adorable doily. Nama doily neh... Forget-Me-Not Doily...hehehe. So, don't forget me...wakaka. Nak cuba buat tak? Link dia kat SINI...

Cantik, kan? Sepatutnya bahagian bunganya bewarna blue with yellow at the center tapi aku tukar kepada warna pink pekat with pink merah at the center. Aku kait guna benang halus neh...

Diameternya approximately 28cm... Aku tak rasa yang corak bunganya tu boleh ditambah kepada 3 atau 4 row. Sebabnya...aku rasa doily ni akan melengkung lak nanti...hehehe...

Corak bunganya simple jek. Aku cuba kait guna satu warna tapi macam tak menyerlah lak. Kene combinekan 2 warna jugak. Aku dah order benang halus wana biru untuk buat doily ni lagi...hehehe. I love blueeee...ekeke... I made this doily for Kak Ruby. Really hope she like it...;)

15 comments:

'ainrahimin said...

another pink project means that...

i like akak....

hehehe....mmg forget-me-not punya staillah...

Sulela said...

'ain, wakakakaka...I like you too...
tanak cuba buat keh,'ain? Senang jek neh...hehehe

Aku_tulip said...

cantik...saya suka...su,...awak oder benang kat mana (ni sajer jer saya nk menyibukkan diri...heheheh)

Sulela said...

Aku_tulip, hehehe...saya order benang kat kawan yang baru saya kenal. Dia ada bukak bisnes kraftangan,jahitan dan bunga di Pantai Remis. Saya minta dia carikan benang halus jenama Ondori. Dia jual benang bulu kambing jenama yang sama tapi benang halus yang dia jual jenama Minlon. Saya dah guna kedua2 jenis jenama neh dan saya amat seronok mengait guna benang halus jenama Ondori...:)

Aku_tulip ada pengalaman kait guna benang halus tak? Share sikit ...hehehe;)

'ainrahimin said...

akak order ngan dia mcm mana? kalau luar pantai remis, dia amek order tak? susah ah nak carik benang ni kadang2...

ain try? hmmm....akan diusahakan...wakakaka...ngah memahamkan diri ngan english version la akak...

Fruitful Fusion said...

Your work is SO beautiful! I'm looking forward to coming and seeing more! :)

Aku_tulip said...

Su...ada...saya pernah buat doily ndan alas meja kopi guna benang halus ni...saya guna minlon...tapi su..nk siapkan nya...mak aiiii..memang kena sabar..

A.K.U.D.O said...

cantik2...

Sulela said...

'ain, nak order benang jenis apa tu? Kalau ada stok, mungkin dia boleh hantar kat 'ain. Bila kak pegi kedai dia nanti, kak tanya ekkk...hehehe

Kak rasa english version lagi senang nak faham daripada bm version. Tapi ada lak yang kata bm punya lagi senang...wakaka. Memasing punya pendapat kan 'ain kannnn...ekekeke



Fruitful Fusion, thanks... I'm honored... ;) Your blog is very interesting especially the grannies... I really love it...;)



Aku_tulip, wakaka...saya faham maksud Aku_tulip tu. Kekadang rasa macam dah buat banyak tapi hasilnya masih kecik...harharhar. Sabar je lah. Memula guna benang jenis halus neh, memang bagi tangan dan jari saya sakit...ekeke



Akudo, terima kasih...ekeke

'ainrahimin said...

ala...tatau la plak nak benang jenis y mcm mana...tp kalu tau boleh order, lehla ain buat perhitungan...hihihi...

masing2 pendapat la kan akak kan...y penting, hasilnya...lantaklah mcm mana buat, hasilnya totap shanteqq...

Sulela said...

'ain, kak dah tanya kat orang kedai tu...dia kata nak order tu boleh tapi lambat...huhuhu. 'ain cakap kat kak je la 'ain nak benang apa. Nanti kak belikan...ok? hehehe

Puan N said...

salam.saya minat kaitan sulela,cantik.minat juga mengaitni.benang halus walaupun lmbat nak sudah,tapi tahan lamakan.

Sulela said...

Puan N, waalaikumsalam warahmatullah... Terima kasih... Ha'ah... guna benang halus neh memang lambat nak siap. Menguji kesabaran betul...wakaka. Tapi bila dah siap, nampak menarik jek...hehehe

Terima kasih ye sebab sudi singgah ke blog saya...;)

Anonymous said...

alahaii su..susah bebenor la nk paham peten dia. asyik salah jer..x sama ni. camne ekk..dh terliur sgt nk buat 1 set kt umah ni..

Sulela said...

Anonymous, alahaiii...siannye. Tang mana yang tak sama tu? Row yang keberapa? Kalau boleh, saya tolong Anonymous...;)