Tuesday, August 11, 2009

Bunga Dan Daun Jadi Hiasan...

Hehehe...terlama lak aku tak hupdate blog. Aku terbusy dengan bermacam-macam keje yang perlukan perhatian aku...;P

Ini adalah bunga yang aku kait tadi. Memang teringin sangat nak cuba buat. Maka, jadilah bunga versi aku...hehehe. Aku dapat kat Youtube dan masih mengikuti tutorial daripada Teresa...

Cheerful Crochet Flower by Teresa... Ni link video dia...
http://www.youtube.com/watch?v=_5UsK-mNgiE





Lepas tu aku cuba buat daun lak. So far, okay...hehehe. Aku masih mengikuti tutorial yang diajar oleh Teresa...

Crochet Leaf Variation 2 by Teresa... Ni link video dia...
http://www.youtube.com/watch?v=hdcu-14yxfA



Cara crochet kedua-dua daun ni adalah sama cuma gambar yang pertama tu aku tak ikut tutorial dia. Sepatutnya aku buat backwards single crochet untuk step terakhir... Gambar kedua tu aku ikut 100% seperti dalam video tutorial dia...hehehe.

Kemudian aku tertanya-tanya, apa yang boleh aku buat dengan bunga dan daun neh. Jadi aku teringat projek basketweave pattern yang sudah sampai ke peringkat akhir. Jadi aku semadikan bunga dan daun ni sebagai hiasan di permukaannya... Alaaaa...kira ok la tuh. Kemudian aku letak butang kat tengah-tengah bunga tu...ekekeke. Tadaaaaa.... Cute lak aku tengok...hehehe

Pandangan dekat...


Pandangan jauh...

Aku pernah tengok kat blog arang-ramai. Dorang kait daun tu bebanyak dan jadikan sebagai pokok hiasan kat atas meja...cantik siot. Teringin betul la nak cuba namun masa memang tak mengizinkan...huhuhuuuu

20 comments:

mamai said...

cantik bila kau letak kat sudut tu...kalau kau buat kecik sikit mungkin boleh jadikan trademark untuk hasil kerja tangan kau

A.K.U.D.O said...

wah hati kau pun dah berbunga bunga ni, hasil kerja yg excellent.

c-idah said...

wah!!!!1
tantek tuuuu..

kena dengan warnanye..
excellent tau kak..

Sulela said...

Mamai, gambar tu adalah penutup toaster ko...hehehe. Aku letak kat situ sebagai souvenir dari aku...;)



Akudo, aku masih belajar lagi. Ada beberapa variasi bunga yang aku nak cuba nanti...hehehe



c-idah, Idah tanak try buat keh? Buat la...pastu letak kat blog...ekeke. Idah, jarum kak dah postkan tadi... Dah dapat nanti, bagitahu ye...;)

Nursuzry said...

welalalalalala.... shanteknya...

Sulela said...

Su, time kasih...;)

c-idah said...

kak dh dpt dh semalam...mekasih bebanyak!!!!
hubby cakap..
rajin akk....

acc bg lah..
nk bagi uwet raya nie!
hehehehe...

syoklah kak ngait guna jarum tu!!
girang xterhingga!!!

Sulela said...

Alhamdulillah...dah dapat ye...ekekeke. Nanti post gambar crochet yang Idah dah buat guna jarum tu ye... Kak pun tengah kait tudung peti ais guna jarum tu. Fullamakkkk...rasa malas nak benti je bila dah mula...wakakaka

Malu la bila ada yang puji sebab kak masih amatur..heh heh heh... Nanti kak bagi no akaun ye...hehehe

Uncle Lee said...

Hello Sulela, was at Dina's place nak check out noticed your interesting profile 'eye' pic and buat U turn datang sini.
Wow, you sure very talented and good hobby.Very creative too. They're beautiful.
Not many women today do this.
You have a pleasant week and keep a song in your heart, Lee.

Sulela said...

Hello Uncle Lee...

Thanks for droppin' by...;)
Really appreciate your comment Uncle Lee...
Thank you...

Naz said...

cantik.. bila bunga dan daun tu letak kat sudut bawah, nampak berseri2...

Sulela said...

Naz, iyeke? Kembang la aku rasa neh...hehehe

Naz said...

kembang?? hehehehe... x payah kembang2... ikhlas dr pokcik ni... :)

Sulela said...

Aku tahu ko ikhlas tapi jauh...ahahaha...
Kata-kata ko selalu aku jadikan pembakar semangat, sahabatku...hehehe

Naz said...

semoga ko terus menghasilkan hasil seni yg mempersonakan dng crochet ni... :)

Sulela said...

Naz, time kasih. Aku speechless...huhuhuuuu

Naz said...

:)

sis... ko dengo lagu poser aku tu... pas tu komen taw... ;)

Sulela said...

Uikkk...ko online ye...ahahaha...
Nanti aku dengo ek...;)

Naz said...

aku tngh online ni... tngh pree... hehehe

Sulela said...

Wokeh...wakakaka