Sunday, August 3, 2014

My First Baby Dress...

 Tahukah korang...berapa lamakah masa yang aku perlukan untuk crochet dress neh? Tiga bulan tuuuuu...ayyodeh...heh heh heh



 Aku ikut pattern neh untuk buat bahagian skirt... Dan aku tambah panjang skirt neh ikut kesesuaian baby aku by repeating the pattern...
Untuk bahagian badan, aku ikut pattern neh tapi aku tambah ikut besar badan baby aku...
 Kalau korang perhatikan betul2... pattern bahagian leher dress neh berbeza dengan yang bawahnya... Yang ni aku guna Antique Pineapple Stitch yang aku jumpa secara tak sengaja semasa mencari pattern untuk buat baby booties...Tak jadi pon baby booties yang aku buat tu sebab kecik...huh! Kalau korang nak tengok link dia...kat sini ekkk...
http://hubpages.com/hub/Crochet-Baby-Shoes-Free-Pattern

Aku sangat2 sukakan stitch tuh... jadi aku abadikan kat bahagian leher dress neh. So unique and so easy to crochet. Ni ada satu lagi link untuk gambaran yang jelas sket tentang stitch neh...
http://freevintagecrochet.com/how-to-crochet/pineapple-stitch


 Butang cute yang aku jumpa kat kedai jahitan di tempat aku. Ok laaa...mungkin korang dah pernah jumpa yang lagi cute kan... Duduk kat kampung neh... susah nak carik benda2 cute camni tau...hahaha!



Wallah!,,,, Next project tatau lagi la nak wat ape...ekeke...

11 comments:

Suzie said...

Comei tu.....x da model ke.....mesti comei

Sulela said...

model tak reti duduk diam nak snap gambar...hehehe

NFGirls Fashion said...

salam sis.. xde ambik tempahan untuk buat blanket ke? hehe.
sms/whatsapp sy: 017-5376524

NFGirls Fashion said...

salam sis..
sis ada ambik tempahan untuk buat blanket x?
sms/whatsapp sy: 017-5376524

Sulela said...

NFGirls Fashion...

Takde la... ada baby kecik...susah nak tumpu pada crochet...huhuhu

maza said...

wahh.. hebat sekarang.. dengan mesin jahit baharu serba serbi boleh.. hehehe

psst; perlukan model? maza boleh, mahu?

wakakakka

Sulela said...

Maza, golak bosar den kek sini...

Takpo... den tak berniat nak bukak perniagaan ko apo...sajo suko suko yo...

psttt...banyak ko modal ekau nak bagi tu...hahahahahahaha

Timo kasih yo...:)

Zurainny Ismail said...

Waduh, hebat!! Suka tengok contrast antara pink edging dgn putih.

Sulela said...

Terima kasih...hehehe

bie kitchya said...

Wow.. cantik, mesti lenguh

Sulela said...

bie kitchya... lenguh jugak...hahaha