Saturday, May 30, 2009

Flowerpot Bookmark...

Aku cuba buat benda ni...tapi aku pendekkan tangkainya dari yang asal.
Aku amek kat sini... http://dishclothdiaries.blogspot.com/2008/11/flower-bookmark-wpot-materials-us-size.html

Amigurumi Cacti...

Amigurumi cactus ni aku belajar dari en.Google. Saje terjah2 blog orang-ramai yang kebanyakannya mat salleh dan baca apa yang mereka buat. Terus-terang aku kata la, bukan senang nak belajar benda2 baru camni tapi aku bertekad sesangat sebab terlalu teringin nak memiliki benda ni untuk diri aku sendiri...hehehe. Jadi, inilah hasilnya...

My First Amigurumi...

Amigurumi...patutnya benda ni adalah pokok kaktus. Jadi wana yang sepatutnya wana hijau la. Tapi aku takde benang hijau, aku bantai buat ngan benang kuning. Bunga kat kepala tu dan bentuk love tu aku buat ikut daya imaginasi.



Amirugumi ni setakat yang aku tahu la, berasal dari hasil kraftangan Jepun. Ada macam2 bentuk daripada bentuk binatang ke tumbuh-tumbuhan, dari permainan ke anak patung. You name it.

Loopy Flower...

Yang ni aku belajar dari Youtube...video yang diposting oleh Teresa yang menggunakan id tjw1963...

Thursday, May 28, 2009

Crochet Bag Using Granny Squares...

Lagi versi bag kait yang aku buat. Ini untuk kegunaan aku. Kat dalam beg ni la aku simpan segala macam benang, jarum, gunting dan hasil kerja yang belum siap. Senang aku nak angkut ke mana-mana lepas neh...heh heh heh...

Crochet Craft Bag...

Aku cuba buat crochet craft bag ni berpandukan pada video kat Youtube yang ditutor oleh Teresa yang menggunakan id tjw1963. Dan inilah hasilnya setelah 2 hari aku belajar...

My first Granny Squares...

Aku google tentang benda yang bernama "Kait Jarum Satu' ni. Dan nasib aku memang baik, rupa-rupanya dekat dalam Youtube ada banyak video yang menunjukkan cara untuk buat benda ni. Aku follow step by step video yang di postkan oleh seorang user bernama Bethintx1. Cara dia ajar memang best. Senang nak faham dan dia tunjukkan slow motion setiap kaitan benang yang difikirkan akan mengelirukan orang macam aku. Aku suka dengar dia bercakap. Suara dia unik.

Aku cuba ikut setiap apa yang dia ajar. Dan inilah hasilnya...


Dan aku sambungkan buat beg untuk anak aku...hehehe...

Benang Kait...

Selalu aku guna benang jenama Ondori neh. Tatau la nak cakap cemana sebab aku tak penah lagi guna benang jenis lain. Bagi aku, benang dia tahan dengan harga yang berpatutan kat tempat aku ni. Tapi rasanya tak ada beza kot dengan benang2 jenama lain. Janji boleh mengait, sudah...hehehe

Jarum Kait...

Jarum2 yang aku gunakan untuk buat crochet. Ada tiga jenama yang aku guna sebab beli kat berlainan kedai...hehehe. Tapi aku selalu guna saiz 1.3mm... Tingin sangat nak beli yang full set punya tapi tak jumpa2 lagi...huhuhu...

Intro...

Mengait. Apa yang aku faham pasal mengait? Tak, aku tak faham apa2 pun. Aku cuma belajar sikit2 dari tunjuk ajar kakakku yang terchenta yang jauh di mata tapi dekat di hati. Aku minat mengait, jadi aku berusaha untuk belajar sebaik mungkin.

Selama beberapa tahun minatku ini kupendamkan. Beralih pula ke novels. Bila dah jemu, secara automatik minat ni datang balik. Syukur Alhamdulillah sebab ada internet. Dari situ, aku selongkar selagi mampu sampai mata naik kelabu. Blog ni aku buka bukan untuk menunjuk yang aku teror. Bukan jua untuk memberitahu yang aku dah pandai. Tidak sama sekali. Aku cuma seronok belajar buat crochet...sekaligus untuk tatapan mataku sekadar memberitahu apa yang dah aku siapkan...

Dan aku masih belajar...lagi dan lagi...

Salam...